10 Yaşındaki Çocuğa Ameliyat Sırasında Oksijen Yerine Azot Verilmesi: 12 Kişide Kusur Bulundu
İzmir’de 10 yaşındaki Ege Avcı, göz ameliyatı sırasında anestezi sırasında oksijen yerine nitrojen gazına maruz kaldı. 10 yaşındaki çocuğa yüzde 100 engelli raporu verildi. Olayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, bağlantıyı arızalı hale getirerek azot gazına maruz kalarak çocuğun yaralanmasına neden olan kişinin kimliğinin tespit edilemediği belirtildi. Kimliği belirsiz şahısla birlikte sanıklardan 2’sinin ‘birincil’ kusurlu, 9’unun da ‘ikincil’ kusurlu olduğu vurgulandı.
19 dakika oksijen yerine nitrojen gazı verildiğinde kalbi durdu ve beyninde ödem oluştu.
Torbalı’da yaşayan İpek Yeşilçam Avcı ve Ünal Avcı çifti, şaşılık olan tek çocukları Ege’yi ameliyat için Torbalı Devlet Hastanesi’ne götürdü. 10 Aralık 2018’de ameliyata alınan Ege’ye anestezi sırasında 19 dakika oksijen yerine nitrojen gazı verildi, kalbi durdu ve beyninde ödem oluştu. Doktorların müdahalesiyle hayata döndürülen Ege, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’ne kaldırıldı. 2 ay tedavi gören Ege, Cerebral Palsy (serebral palsi) hastası oldu. Ege Avcı’ya yüzde 100 engelli raporu verildi ve aile, süreçle ilgili Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı’na hata beyanında bulundu. Savcılık soruşturma başlattı.
19 kişi hakkında ‘taksirle adam yaralama’ suçundan 1,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Torbalı 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan incelemenin ardından anestezi cihazının ilişkilerini yapan medikal firma yetkilileri Fatih K. ve Ali Y. ile firma yetkilisi Nuri Ö., mekanik eksikliklerin giderilmesi konusunda anlaşmaya vardı. , hizmete açıldığı tarihten kesin kabulüne kadar hastanenin bakım ve onarımından sorumlu olan Nuri Ö. firma temsilcisi Vedat B., Torbalı Devlet Hastanesi Başhekimi Şenol T., Hastane Müdürü Ahmet A., Mekatronik Teknisyeni Tarık Ö., Biyomedikal Teknisyeni Fatma G., Ameliyathane Hemşiresi Ayşe Ö., Anestezi Uzmanı Sibel A. ve Anestezi Uzmanı Dr. Gülüzar G.’nin de aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında ‘taksirle kişiyi yaralama’ suçundan 1,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Ameliyathanede anestezi cihazına oksijen yerine nitröz oksit gazı bağlandığı kaydedildi.
Mahkeme Elektrik Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Ali Kider, İnşaat Yüksek Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Halil Kuşu, Dr. Öğretim üyeleri Günnur Güler ve Cengiz Şahutoğlu’nun talep ettiği bilirkişi raporu 17 Ekim’de tamamlandı. Raporda; Torbalı Devlet Hastanesi’nin üretim işini üstlenen firmanın, 7 ameliyathanede bulunan anestezi cihazlarına gaz dağıtan pandantif cihazdaki arızanın süreksiz kabulünün ardından mekanik bir firma ile anlaşmaya varıldığı belirtildi. ihale makamı TOKİ ile yapmış olduğu sözleşme kurallarına uygun olarak.
Bu şirketin arızanın giderilmesi görevini başka bir alt yükleniciye verdiği kaydedildi. Taşeron firmanın da arızanın giderilmesi için 3 kişi görevlendirdiği kaydedildi. Olayın yaşandığı 4 numaralı ameliyathanede bulunan anestezi cihazına gaz veren pandantif cihazın arızalanması sırasında oksijen yerine nitrojen protoksit gazının yanlış bağlandığına dikkat çekildi. Ancak Ege Avcı’nın nitrojen gazına maruz kalarak, bağlantıyı arızalı hale getirerek yaralanmasına neden olan kişinin gerek soruşturma aşamasındaki ifadelerinde gerekse incelenen kayıtlarda tespit edilemediği vurgulandı.
Raporda, bağlantının hatalı yapılmasına neden olan kişi tespit edilirse ‘aslının’ kusurlu olduğuna karar verildi.
Raporda, bağlantının hatalı yapılmasına neden olan kişi tespit edilirse ‘aslının’ kusurlu olduğuna karar verildi. Ayrıca sarkıt cihazların arızasını gidermekle görevlendirilen taşeron firma yetkilileri Ali Y. ve Fatih K.’nin kusurlu oldukları gerekçesiyle ‘önemli’ kusurlu oldukları sonucuna varıldı. gerekli incelemeleri yaptıkları ve kayıt tutmadıkları için hortum bağlantılarını kimlerin yaptığını tespit edebilmek. Yasal müteahhit firmanın temsilcisi ve hissedarı Vedat B. ile işi verdiği mekanik firmasının yetkilisi Nuri Ö.’nün, işin yapılabilmesi için gerekli yükümlülükleri yerine getirmedikleri için ‘ikincil’ kusurlu oldukları belirlendi. işi tam ve eksiksiz olarak tamamlamak.
Olayla ilgili olarak 3 kişi ‘birincil’, 9 kişi ‘ikincil’ olarak değerlendirildi.
Sarkıtların tesliminden önce gaz bağlantısının gerçek olup olmadığını kontrol etmeyen Mekatronik Teknisyeni Tarık O., gaz ilişkileri bozulan sarkıt cihazdan anestezi cihazına gerçek gaz gelip gelmediğini kontrol etmediği için ihmalkarlık yaptı. arıza nedeniyle bağlantısı kesilen ve Anestezi Teknisyeni Sibel A., cihazı tamir ettikten sonra ilk kez kullanacak. Anestezi Uzmanı Dr. Gülizar G.’nin ‘ikincil’ kusurlu olarak değerlendirilmesinin uygun olduğu belirtildi. Ayşe O.’nun 3. derece, Tarık O.’nun da 2. derece ‘ikincil’ kusura sahip olduğu belirtildi.
Sarkıtların arızalarının giderilmesi ve montajlarının yapılması için teknisyen Mert K. ve Tarık O.’yu görevlendiren bilirkişi, hastane müdürü Ahmet A. ile Başhekim Şenol T. de ‘ast’ olduğuna karar verdi. Raporun ardından mahkeme sürecinin devam ettiği bildirildi.