Haber

Gültekin Uysal: Ortak aday siyasi parti lideri olmalı

ANKARA – Altı Tablo’nun onuncu toplantısında, ortak Başkan adayının belirlenmesi konusunda istişarelerin başlatılmasına karar verildi. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, 26 Ocak’ta yapılacak toplantı öncesinde aday gösterme usulüne ilişkin toplantıda herhangi bir karar alınmadığı, ikili ve üçlü görüşmelerle sürecin olgunlaştırılacağı mesajını verdi. Tüm liderler ortak aday fikrini benimsemiş, adayın bir siyasi partinin genel başkanı olması gerektiği görüşünü savunan Uysal, açıklama tarihi olarak seçim takvimini işaret etmişti.

Altı Levha’nın son toplantısında, AK Parti ve MHP’nin başörtüsüyle ilgili olarak TBMM’ye sunduğu Anayasa değişikliği önerisi hakkında, “Hükümet samimiyse, muhalefetin bu düzenlemelere ilişkin tekliflerine ön yargısız yaklaşsın” denildi. ve metinlerin oybirliğiyle yayınlanmasını destekliyoruz.” Uysal, bu davetin muhalefetin de başörtüsü konusunda anayasa değişikliği hazırlığı içinde olduğu anlamına geldiğini söyledi. Uysal, “Başörtüsü konusunda yeni teklif sunulmasını değerlendirdik, haftaya netleşecek.”

Özetle, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle yaptığı görüşmede gündeme ilişkin sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle oldu:

SEÇİM İTTİFAKI İÇİN YAPILACAK ÇALIŞMALAR: Hem cumhurbaşkanı adayımızın belirlenmesinde hem de ittifak modelinin nasıl hayata geçirileceği konusunda siyasi partilerin önceliklerini belirleme konusunda bir süreç yaşanacak. Siyasi partilerin nasıl model sunabileceği 26’sındaki toplantıda gündeme gelecek. Bir siyasi parti, seçimlere başka bir siyasi partinin amblemi ile girebileceği gibi, kendi amblemi ile de girebilir. Ama bunun da ötesinde, farklı siyasi partilerin o bölgelerde bölge bölge farklı ortak listeler belirleme imkanları var.

CUMHURBAŞKANI ADAYLARININ BELİRLENMESİ NASIL OLACAK?: Her siyasi parti mutlaka siyasetin gerçek kurallarını ve iktidar istikrarını dikkate alarak farklı kaynaklardan değerlendirmeler yapacaktır. Ancak toplantıda görgü değerlendirmesi yapmadık. Siyasi partilerin bu değerlendirmeleri karşılıklı yapacaklarını düşünüyorum. 26’sındaki toplantıda ikili ve üçlünün farklı ziyaretleri ile birlikte yavaş yavaş olgunlaşarak net bir karara varılacaktır. Kamuoyu yoklamaları kullanılacaktır. Seçim takvimi başlayana kadar adayın açıklanacağına inanmıyorum.

CUMHURBAŞKANI SİYASİ SORUMLULUĞA SAHİP KİŞİ OLMALIDIR: Kademeli bir olgunlaşma süreci vardır. Parti olarak kendi açımızdan değerlendirdiğimizde siyasi sorumluluğu ve eylem argümanı olan bir kişi olmalıdır. Bu kişiler aynı zamanda partilerin genel başkanlarıdır. Biz sadece insanlara odaklanmıyoruz. Muhalefetin çok aktif bir insan kaynağı var. Ekibin adayla birlikte kamuoyu ile paylaşılmasını tavsiye ederiz. Toplumun tercihini en çok sandık sayısına yansıtmak ortak aday aracılığıyla olur. Genel liderler bu fikri benimsedi. Bugün hepimiz ortak aday olmayı tercih ediyoruz. Büyük bir sorumluluk var. Milletimizin beklentisidir. Bu beklenti bizim rehberimizdir. Süreç bu beklentiyi karşılayacak şekilde yönetilir. Ortak aday noktasında olumlu bir görüşüm var.

ORTAK YÖNETİM NASIL OLACAK? Geçiş sürecinin yol haritası 26’sında yapılacak toplantıda kesinleşecek. Birlikte bir anlayış, karşılıklı bir mutabakat süreci, ortak bir irade var. Siyasi partilerin ortak sorumluluğu ile Cumhurbaşkanı ile birlikte yürüteceğiz. Nihai olarak seçilecek cumhurbaşkanı makamına verilen yetkilere sahiptir ve cumhurbaşkanı seçildikten sonra bu yetkileri kullanacaktır.

ALTI TABLO BAŞÖRTÜSÜNE İLİŞKİN ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ ÖNERECEK: Erdoğan’ın uzun süredir “bana referandum konusu bulun” dediği söyleniyor. Son olarak böyle bir nokta var. Bu tür bir seçim sürecinden geçmek istiyor. Başörtüsü sorununa kimsenin itirazı yok, ortak bir kabul var. İktidarın bir önerisi var ve bunu siyasi parti kümelerine sundular. CHP’nin aslında bir kanun teklifi var. Mecliste temsil edilen partiler olarak anayasa değişikliği hazırlıklarımızı da yürüteceğiz. Başörtüsü konusunda yeni bir teklif sunulmasını değerlendirdik, önümüzdeki hafta netleşecek. (Anayasa teklifi için 200 imza gerekiyor) Anlattığınız gerçeğin bilincindeyiz. En azından görüşümüzü kamuoyu ile paylaşıp Meclis’te imzaya açma düşüncemiz var. Başörtüsü meselesinin referanduma gidilerek tartışma konusu olmaması için değerlendirmemizi yapıyoruz.

İMAMOĞLU’YU ÇIKARMAK İÇİN FIRSAT ARIYORLAR: Hem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hem de milletvekilliği seçimlerinde maksimum başarıyı yakalamayı hedefliyor. Bu büyük sorumluluğu merkeze alıp, kişisel beklentiler ile mesleki beklentileri bir kenara bırakır ve bir değerlendirme yaparız. Terazinin 80 kefesi var, iki değil, birçok şeyi düşünmemiz gerekiyor. Siyasi figürün altılı masadan aday olmasını doğru buluyorum. İmamoğlu, Yavaş ve diğer partilerin genel başkanları gibi farklı adaylar için alternatifler var. O bakımdan kesin bir karar vererek bir şey söylemeyeceğim. Bir fikrimiz var ama bunun hakkında konuşmak istemiyorum. Seçim öncesi İBB’yi ele geçirme kastı ile hareket ettiklerini görüyoruz. Halk nezdinde beklenti, PR değerli ama sadece ismin değil, diğer niteliklerin de popüler olması gerekli. (Kayyum atanacak mı?) Evet, devletin toplumsal yansımayı adım adım ölçmek gibi bir amacı olduğu kanaatindeyim. Göreve ara vermek için fırsat kolluyorlar, yavaş yavaş sosyal psikolojiyi dokuma niyetlerini görebiliyoruz.

KILIÇDAROĞLU’NUN ADAYLIĞI UYGULANDI MI?: Görüşmede Kılıçdaroğlu dahil isimlerle ilgili herhangi bir değerlendirmemiz olmadı. Ama tabii ortak aday yoksa partinin her genel başkanı doğal adaydır.

Türkiye’de keyfi rejim dediğimiz Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin kamuoyu yoklamalarına baktığımızda tabanın yüzde 35 gibi düşük olduğu görülüyor. Bu toplumsal muhalefeti sandığa götürmek ve ortak iradeye dönüştürmek gerekiyor.

Bunu sağlıklı bir şekilde yürüttüğünüzde her adayın bir kazanan olduğuna inanıyorum. Muhalefeti geçmişle kıyasladığınızda çok sayıda aday ihtimali var. Masadaki tüm siyasi partiler her parti tarafından değerlendirilecektir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını dayatması gibi bir niyetim yok. Her siyasi partinin farklı fikirleri var ama önümüzdeki süreçte yavaş yavaş olgunlaşacağını düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu